Γιώργος Σπανομανώλης

Η χρυσή ευκαιρία του Μητσοτάκη να βάλει τέλος στην κατρακύλα

Ένας πρωθυπουργός που παίρνει την κατάσταση του ποδοσφαίρου στα χέρια του και δεν την αφήνει σε μαθητευόμενους μάγους, έχει την ιστορική ευκαιρία να βάλει τέλος στην κατρακύλα.

Άκουσα με δέουσα προσοχή πριν από δυο μέρες τον πρωθυπουργό της χώρας, με τον πλέον επίσημο τρόπο, από το βήμα της Βουλής και πραγματικά μόνο με θετικό μάτι είδα την τοποθέτηση του. Όχι γιατί όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορούν να γίνουν αύριο, αλλά γιατί είδα επιτέλους ένας πρωθυπουργός να ασχολείται σοβαρά με ένα θέμα που ρίχνει στον βούρκο την ελληνική κοινωνία και οδηγεί κάποιους που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους, να απειλούν ελαφρά τη καρδία για μέρες διχασμού, λέγοντας ότι θα χωρίσουν την Ελλάδα στα δύο. Μάλιστα, ανέλαβε πραγματικά τις ευθύνες που του αναλογούν και συνειδητά πήρε μέρος της ευθύνης.

Η αλήθεια είναι πως εξέπληξε ευχάριστα ο Μητσοτάκης για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι επί της ουσίας έθεσε τους παράγοντες προ των ευθυνών τους στο ζήτημα της επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου και δεύτερον έδειξε διάθεση να πάρει αποκλειστικά ο ίδιος την κατάσταση στα χέρια του και όχι να παραδώσει τα κλειδιά του ποδοσφαίρου σε μαθητευόμενους μάγους που ανεπιτυχώς σε προηγούμενες κυβερνήσεις τα είχαν κάνει ρόιδο.

Βλέποντας τις προθέσεις όσων απειλούν ότι θα χωρίσουν την Ελλάδα στα δύο, ο Μητσοτάκης προσπάθησε να λειτουργήσει πυροσβεστικά για την αποτροπή του κοινωνικού διχασμού, επιδεικνύοντας μάλιστα γρήγορα αντανακλαστικά για να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα.

Η κατάσταση στο ποδόσφαιρο βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί, την ώρα που ας μην γελιόμαστε η χώρα βρίσκεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη φάση σε σχέση με τα μεγάλα εθνικά θέματα και τις σχέσεις με την Τουρκία και μια σειρά από σοβαρά προβλήματα να διαχειριστεί στην οικονομία και το μεταναστευτικό. Ας μην κρυβόμαστε. Το ποδόσφαιρο δεν είναι και φυσικά δεν πρέπει να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης στις παρούσες συνθήκες.

Ωστόσο, σκαλίζοντας το θέμα ρεπορτιαζιακά βγαίνει πως ο πρωθυπουργός πλέον ασχολείται προσωπικά ο ίδιος με το θέμα και δεν αφήνει κανέναν, εκτός των πλέον κοντινών του να διαχειριστούν την κατάσταση. Θεωρώ, χωρίς να το γνωρίζω, ότι κοντινός του στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι καν ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, που είχε παραδώσει τα κλειδιά του αθλητισμού σε Κοντονή και Βασιλειάδη και έμενε μόνο στις... δημόσιες σχέσεις με τον Σαββίδη και τις φωτογραφίες στη ΔΕΘ, ο Μητσοτάκης έχει την πρόθεση να φτιάξει το ποδόσφαιρο και έχει την ιστορική ευκαιρία να τα καταφέρει, αν δείξει την πολιτική βούληση.

Είναι σημαντικό, επειδή διαβάζω διάφορα τις τελευταίες μέρες, να καταλάβουμε τι έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός. Πρώτα απ’ όλα, όπως βγήκε από τα ίδια τα χείλη του στη Βουλή, δεν σκοπεύει να κάνει ωμή παρέμβαση στο ποδόσφαιρο όπως έκαναν προηγούμενοι που το διέκοπταν για πλάκα, όπως ας πούμε το 2018 για να μην μπορέσει η αθλητική δικαιοσύνη να παραπέμψει ομάδες για δυσφήμιση του αθλήματος, για την οποία προβλεπόταν ποινή υποβιβασμού.

Είπα και προηγουμένως, ο Μητσοτάκης έχει μια χρυσή ευκαιρία να αλλάξει τα δεδομένα και να βάλει τέλος στην κατρακύλα. Και είναι έτοιμος να το κάνει ακόμα και αν συγκρουστεί με τους επιχειρηματίες που ελέγχουν το ποδόσφαιρο και τα μίντια, κάτι που δεν αποκλείεται να πληρώσει με πολιτικό κόστος, όταν θα τον χτυπούν από τα κανάλια τους για ότι αποφασίζει.

Πλέον, ο ίδιος, σε συνεργασία με κυβερνητικό στέλεχος με απευθείας αναφορά στον πρωθυπουργό έχουν αναλάβει πρωτοβουλία να ενεργοποιήσουν τις διεθνείς ομοσπονδίες.

Και κυρίως, επειδή ο Μητσοτάκης γνωρίζει καλά πρόσωπα και καταστασάσεις, θέλει να πάει στην FIFA κατά βάση απευθείας και όχι μέσω της UEFA. Δεν προκύπτει από πουθενά δε, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή που θα φοβάται και θα ελέγχεται από διάφορους, αλλά απευθείας έλεγχο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Εκεί είναι το κλειδί της ευκαιρίας.

Αυτό που θέλουν στην κυβέρνηση απ’ όσο αντιλαμβάνομαι και μαθαίνω είναι να πειστεί ο Ινφαντίνο να αναλάβει να τρέξει το πρότζεκτ για την ανασυγκρότηση του ποδοσφαίρου, καταρτίζοντας ένα σχέδιο αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα, το οποίο θα εφαρμοστεί απευθείας από την ίδια και όχι μέσω τρίτων. Ο Μητσοτάκης ξέρει, ότι η παρουσία των επιτετραμμένων, των διάφορων Φούσεκ και Χούμπελς που κάνουν... διακοπές μεταξύ άλλων, δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο ποδόσφαιρο. Γιατί βλέπουμε ότι η εποπτεία δεν μπορεί να περιορίσει φαινόμενα όπως τον να αλλάζει ακόμα και ο ΚΑΠ από την ΕΠΟ σε περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας όπως είδαμε να γίνεται.

Στόχος πλέον είναι να υπάρξουν ριζικές τομές και να σταματήσει η λογική του εμφυλίου που καλλιεργούν οι παράγοντες. Με αυτή την ατζέντα θα πάει στη FIFA άμεσα, στέλεχος της κυβέρνησης με απευθείας αναφορά στον πρωθυπουργό και θα προσπαθήσει να τους πείσει ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία να γίνει στην Ελλάδα ότι δεν έγινε τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Αν θα το πετύχει η όχι αυτό ο Μητσοτάκης, θα φανεί στο τέλος της ημέρας. Αν θα είναι αυτός που θα του πιστωθεί η επιτυχία ή θα είναι σαν όλους όσους πέρασαν και δεν ακούμπησαν όλα αυτά τα χρόνια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x